La aproape 27 de ani de la Revoluție, stafiile trecutului au asediat din nou Timișoara…

La începutul lunii octombrie, în aula filialei Timiș a Academiei Române, Aurel I. Rogojan, fostul șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, a fost prezent la o lansare de carte.

Modul în care a fost organizată aceasta a fost menit parcă să reamintească celor care nu și-au vindecat încă rănile că, în România, la mulți ani după Revoluție, cei ce n-au fost deloc străini de reprimarea sau deturnarea manifestărilor de stradă din Decembrie 1989 mai pot (re)scrie încă istoria…

Stafiile trecutului au asediat din nou Timișoara…

„Copiii securiştilor noştri vor fi securiştii copiilor noştri?”

Miercuri, 5 octombrie a.c., o brigadă în civil a Jandarmeriei a fost prezentă la…o lansare de carte, legitimând persoanele venite să participe la evenimentul organizat de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Serviciul Român de Informații–Filiala Timiș și găzduit de Aula Academiei Române–Filiala Timiș.

Datele personale ale celor veniți să ia parte la lansarea cărții fostului șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, ultimul comandant al Securității, au fost notate sârguincios, întreg evenimentul fiind supravegheat și filmat.

Zi tristă pentru Timișoara…Un personaj de tristă amintire pătează cu pașii săi străzile orașului și memoria celor căzuți în Decembrie ’89!…Și toate astea cu concursul filialei locale a Academiei Române! RUȘINE!”, a notat într-o postare pe contul propriu de pe o rețea de socializare Corneliu N. Vaida, participant la Revoluția din Decembrie 1989.Stafiile trecutului au asediat din nou Timișoara…

„Este inacceptabil să nu ştim ce s-a întâmplat la Revoluţie, cine a fost vinovat”

Referindu-se la discuțiile pe care le-a purtat la Palatul Cotroceni cu procurorul general al României, președintele Klaus Iohannis a precizat joi, 6 octombrie a.c., că a solicitat mai multă celeritate în exercițiul cercetărilor, inclusiv în dosare vechi și controversate, cum sunt Dosarul Revoluției și cel al Mineriadei:

Am avut o întâlnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, şi l-am rugat să ia toate măsurile care se pot lua pentru a introduce mai multă celeritate în exerciţiul cercetărilor. E foarte simplu: avem dosare vechi, unele extrem de vechi, mă gândesc la Dosarul Mineriadei, Dosarul Revoluţiei. Este inacceptabil să stăm noi şi să nu ştim ce s-a întâmplat la Revoluţie, cine a fost vinovat, ce s-a întâmplat la Mineriade, cine sunt oamenii vinovaţi. Dacă vorbesc de vinovaţi, vorbesc de oameni care au încălcat legea, nu de o vină istorică. Nu e treaba istoricilor încă. Deocamdată, şi în Dosarul Revoluţiei, şi în Dosarul Mineriadei, este treaba procurorilor, iar cine a greşit va plăti”, a declarat Klaus Iohannis.

Umbrele trecutului și un război rămas neterminat…

Răstimpul scurs de la Revoluție încoace și incapacitatea autorităților de a oferi un răspuns întrebărilor născute atunci a îngăduit inducerea în rândul societății românești a numeroase îndoieli și incertitudini.

Acest fond de neîncredere generală și generalizată în factorii de decizie și în instituții, dar și în șansa noastră ca națiune de a (mai) afla adevărul despre cele petrecute atunci, în Decembrie 1989, a profitat însă deja unor grupări. Unele direct interesate în a ascunde realitatea sau în a răspândi și întreține teorii conspiraționiste care le legitimează propriile interese. Sau pe cele ale stăpânilor, maeștri-păpușari slujind, la rândul lor, pe undeva, mai aproape sau mai departe de Răsărit.

Și una dintre dovezile ce atestă cât de nocivă a fost și este această tergiversare și relativizarea deliberată a adevărului stă chiar în această lansare de carte petrecută la Timișoara, în incinta Academiei Române.

Fiindcă privind înspre cele întâmplate, s-ar putea lesne spune că, deghizate sub pretextul aparent benign al unei lansări de carte, niște umbre ale trecutului au bântuit miercurea aceasta, din nou, Timișoara….

Stafiile trecutului au asediat din nou Timișoara…

Perpetuum mobile cu stafii

Sub privirile grupului de revoluționari veniți să protesteze tăcut față de acest gest de maculare a spiritului Timișoarei, Aurel I. Rogojan, fost șef de cabinet al generalului Iulian Vlad, și-a prezentat public volumul intitulat „Factorul intern – România în spirala conspirațiilor”.

Prezenți la lansare au fost și generalul Iulian Vlad, fostul șef al Departamentului Securității Statului, dar și câțiva intelectuali și universitari timișoreni: istoricul Ioan Hațegan, scriitorul Adrian Dinu Rachieru, economistul Nicolae Țăran și prof. Ștefan Buzărnescu, moderatorul evenimentului.

Au fost reactivate pe cuprinsul lansării o serie de teme tocite, vehiculate frecvent cu scopul de a alimenta angoase mai vechi sau mai noi ori de-a mai vântura în spațiul public o seamă de marote:

O stafie bântuie prin România. Stafia antipatriotismului deșănțat și a trădării naționale” – acesta a fost laitmotivul figurat, de altfel, și pe afișul încropit al lansării de carte.

Sau: „În cancelariile puterii se vorbește foarte mult, dar se consemnează foarte puțin ori pe lângă esența subiectelor discutate. Documentelor scrise – condiție a dovedirii secretelor murdare – li se substituite oralitatea și aluzia decizională, înțelese doar de colaboratori apropiați ai înalților demnitari, cei inițiați în practicile oculte ale guvernării. Practici cel mai adesea deduse din ritualurile organizațiilor discrete, care le-au deschis, finanțat și luminat drumul către putere”, stă scris pe coperta IV a cărții semnate de Aurel I. Rogojan.

Un fapt sfidător, trecut cu vederea de o Academie tăcută…

Stafiile trecutului au asediat din nou Timișoara…

Dincolo de toate aceste considerații și de orice posibile motivații oficiale care ar putea fi invocate, rămâne însă un fapt.

Iar acesta, în cuvinte extrem de simple, ar putea fi narat astfel: la Timișoara, la jumătatea acestei săptămâni, în incinta Academiei Române, s-au aflat din nou, față în față, într-o încleștare simbolică, două lumi. Cea a unor oameni care încă aspiră la o rostuire corectă a adevărului în făgașul Istoriei și cea a unor umbre ce vin dinspre trecut și proiectează încă o seamă de incertitudini asupra viitorului. Niște umbre care, în prelingerea lor tăcută prin Timp, continuă să ne învăluie într-un noian de vălătuci hidoși, capabili să maculeze totul împrejur. Inclusiv memoria martirilor Timișoarei…

Sursă foto: cont Facebook Corneliu N. Vaida

Ligia Huțu

jurnalist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
22 − 10 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.