Marele divort al Marii Britanii de familia europeana

Cu dedicatie pentru Marea Britanie:

“And the [Russian propaganda] worms ate into his brain […]
Hey you, don’t tell me there’s no hope at all
Together we stand, divided we fall”
Hey you, Pink Foyd, Britsh band.

O zi trista pentru Europa dar, egoist vorbind, e o zi trista pentru mine. Marea Britanie a inceput procedurile de divort fata de familia Europeana. Ma simt ca un copil a carui parinti divorteaza din cauza lui. Un divort este intotdeauna trist indiferent de felul in care este prezentat prietenilor, dar este mult mai dureros pentru familie. Uniunea Europeana nu este nici mai mult nici mai putin decit o mare familie. Orice familie se formeaza prin uniunea liber consimtita dintre indivizi liberi si autonomi cu scopul de a-si pune la un loc resursele pe care le au in schimbul unor beneficii preponderent emotionale: dragoste, siguranta, pace. O familie este in primul rind o declaratie de iubire, unitate si loialitate in fata incertitudinilor lumii. Atit pentru cei dinafara cit si pentru cei dinauntru, o familie unita este e o sursa de respect si de confort emotional, un model pe care se vor stadui sa il urmeze.

La fel ca in orice familie, e firesc sa apara probleme si caracterul unei persoane se vede mult mai usor la nevoie decit la bine. Cind insa unii din membrii familiei incep sa ii acuze pe ceilalti de problemele lor, pacea se tulbura si in cele din urma loialitatea se fringe. Astazi Marea Britanie anunta lumea ca, pentru ea, marea familie europeana nu mai merita dragoste, efort si sacrificiu. Teresa May se staduieste sa isi convinga copiii naturali ca cei vitregi sint sursa tuturor problemelor si ca le va fi mai bine pe cont propriu desi isi adopta dusmanii si aceasta despartire nu avantajeaza decit rivalii familiei europene, intre care din pacate se numara acum si presedintele american. Din pacate Marea Britanie nu este unul din copii rasfatati ai familiei Europene ci unul dintre adultii responsabili, o sursa majora de prosperitate, confort si siguranta. Pentru Romania este cu atit mai dureros cu cit noi sintem unul dintre copii acuzati de problemele pentru care Marea Britanie a ales sa paraseasca Uniunea. Evident ca o astfel de plecare nu are cum sa nu produca resentimente care vor afecta pe termen scrut si mediu relatiile atit din familie cit si din afara familiei europene. Divortul este simetric dar nu egal emotional cu casatoria. Casatoria produce bucurie si speranta, divortul durere si deznadejde.

Marea Britanie in primul rind a devenit un precedent si pentru ceilalti parteneri care se simt impovarati de responsabilitatea familiei. Marea Britanie are acum interesul sa demonstreze ca a avut dreptate plecind in vreme ce familia are interesul sa demonstreze ca a gresit plecind, soarta familiei europene depinde de esecul pe termen scurt al Angliei. Din pacate Marea Britanie a devenit un exemplu si pentru marea familie britanica, “trist, foarte trist”, acum Marea Britanie risca sa “devina mica din nou” ca sa citez si sa parafrazez un clasic in viata care aplauda Brexitul de peste ocean. Oamenii fara loialitate aplauda lipsa de loialitate, cei divortati nu se simt confortabil la o reuniune a familiei pe care au parasit-o. Familia Europeana nu este “just business” este “love and respect first”. Ceea ce nu inteleg parintii care isi paraseasca familia la maturitate este ca tocmai copii care le sint acum o povara vor fi cei care in viitor o sa ii poata ajuta. Viitorul Europei se afla in Est nu in Vest. Desi nu aratam acum prea bine, noi sintem viitorul Europei, de la noi vor veni schimbarile dureroase si necesare pentru a sustine aceasta mare familie Europeana. Romania a demostrat, chiar la inceputul acestui an, ca are energia, vointa si curajul pentru a deveni un exemplu de urmat pentru Europa si lume. Fara indoiala ca protestele anti-coruptie de la noi au inspirat intr-o buna masura protestele impotriva coruptie care au loc acum in jurul lumii. Sintem o natiune tinara, flaminda si nerabdatoare, un adolescent tipic care pare sa fie doar o sursa de probleme, dar acest divort ne va maturiza si pe noi, ne va veni si noua rindul sa actionam ca adulti responsabili in cadrul acestei familii de care acum parem doar sa profitam.

Lipsita de obligatii, Anglia poate acum sa revina pe piata natiunilor burlace dar s-ar putea sa constate ca nu mai este la fel de atragatoare ca in tinerete ci mai degraba sedusa si abandonata de niste parteneri care i-au sucit mintile. Lumea s-a schimbat si altii fac acum regulile jocului, dar poate ca totusi britanicii isi vor revenii si isi vor indrepta greseala pe parcursul anilor care urmeaza.

Asadar, GB mi-ai rupt inima dar iti doresc o viata buna, si te asigur ca pierzi mai mult decit cistigi abandonindu-ti familia. Romanii vor continua sa te iubeasca si, cind va vei avea nevoie, iti vor fi alaturi la rau chiar daca ne-ai parasit ca sa iti fie mai bine. Cause we are family and that’s what families do, we love each other and we protect each other, no matter what.

Octavian P. Jurma
Timisoara, 29 martie 2017

********
Anexa: “Hey You” Lyrics

********

Hey you, out there in the cold
Getting lonely, getting old
Can you feel me?
Hey you, standing in the aisles
With itchy feet and fading smiles
Can you feel me?
Hey you, don’t help them to bury the light
Don’t give in without a fight

Hey you out there on your own
Sitting naked by the phone
Would you touch me?
Hey you with you ear against the wall
Waiting for someone to call out
Would you touch me?
Hey you, would you help me to carry the stone?
Open your heart, I’m coming home

But it was only fantasy
The wall was too high
As you can see
No matter how he tried
He could not break free
And the worms ate into his brain

Hey you, out there on the road
Always doing what you’re told
Can you help me?
Hey you, out there beyond the wall
Breaking bottles in the hall
Can you help me?
Hey you, don’t tell me there’s no hope at all
Together we stand, divided we fall

Articolul poate fi citit si pe blogul autorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
29 − 12 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.