Lupta lui Liviu Dragnea cu Societatea Civilă

Autor: Octavian P. Jurma

Cea mai sofisticata ofensiva impotriva justitiei si a statului de drept din Romania dupa 1989 s-a sfirsit astazi prin victoria decisiva a societatii civile.

Ca in orice razboi, situatia de pe cimpul de lupta a fost sub control doar in prima parte a ofensivei, care s-a izbit de un factor neprevazut: reactia masiva a populatiei care parea total indiferenta la subiectul coruptiei dupa cele doua alegeri din 2016.

Asaltul de pe frontul guvernamental si-a atins initial tinta si inca nu e clar daca a facut si daune permanente in justitie, mai ales la DNA si DIICOT, la fel cum nu e clar daca ordonanta de legalizare a coruptiei si cea de gratiere vor fi cu adevara abandonate de parlament. Contra-ofensiva declansata de societatea civila insa a zdrobit frontul guvernamental si l-a scos practic din lupta cel putin pentru citeva luni. Mai mult forta contra-atacului a zdruncinat si reduta parlamentara a PSD, care pierde rapid din altitudinea si coeziunea la care a ajuns dupa alegeri. Desi frontul parlamentar a fost tinut, cu o remarcabila inteligenta strategica, in rezerva, inaintarea societatii civile s-a oprit doar la usile parlamentului de la care asteapta semne clare de buna credinta inainte de a se retrage complet sin strada.

Pretul pentru aceasta infringere catastrofala il va plati Liviu Dragnea. Ajuns la putere dupa ce l-a uzurpat pe Victor Ponta, mostenitorul de drept a lui Iliescu si Nastase, domnia lui Liviu Dragnea se dovedeste mai scurta decit in cele mai negre cosmaruri ale sale. La doar doua luni dupa ce a cistigat alegerile cu o imagine de serafim, Liviu Dragnea devine “chipul coruptiei in Romania”, cum il numesc cei de la Le Monde. Zilele lui Dragnea la sefia partidului sint numarate pentru simplul motiv ca balonul PSD pierde rapid aer si e nevoie sa arunce niste balast peste bord. Poate dura saptamini sau luni, dar vor proceda la fel cum au procedat si cu Victor Ponta dupa ce a pierdut alegerile, dupa care se vor stradui sa revina in blana de miel cu o imagine imagine de partid reformat. Doar complicitatatea/incompetenta PNL il mai pot salva insa romanii au acum in USR o alternativa la PNL

Complexitatea si precizia cu care s-au derulat operatiunile pe toate planurile de atac in aceasta perioada, precum si viteza de reactie mai ales in media apropiata PSD, ridica ca foarte probabila prezenta a unei asa numite entitati-statale, sau nation-state cum ii spun americanii, pe cimpul de lupta anti-justitie din Romania. O asemenea entitate-statala putea lua in calcul ca PSD va iesi mult slabit din aceasta confruntare, iar o slabire si o eventuala dezintegrare a ultimului partid puternic din tara ar lasa Romania mult slabita si usor de influentat prin coruptia endemica la virful conducerii tarii. Mai concret, pentru o asemenea entitate-statala conflictul dintre Dragnea si justitie e win-win, daca cistiga Dragnea au un lider corupt si usor de controlat (vezi soarta lui Sebastian Ghita devenit tradator de frica justitiei), daca cistiga societatea civila, cel mai mare partid din Romania ar putea fi redus la nivelul PNL.

Ofensiva anti-justitie se va muta acum pe frontul parlamentar. Parlamentul, al carui scop primar viza suspendarea presedintelui, va trebui acum sa continue presiunea pentru dezincriminarea coruptiei si slabirea Justitiei. O actiune de demitere a Presedintelui este putin probabila in acest moment. La fel de putin probabil (dar nu exclus) este ca vor incerca sa foloseasca aceleasi legi cu care au inarmat guvernul. Chiar si intentia lor de a fuziona DIICOT si DNA pentru a demite indirect conducatorii acestor institutii e putin probabil sa se intimple in viitorul apropiat. Avem asadar o multime de incertitudini la care si PSD va trebui sa gasesca raspuns in urmatoarele zile.

Timișoara, 12 februarie 2017

Ligia Huțu

jurnalist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
21 − 18 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.