Lupta din stradă este între lege și morală

Autor: Octavian P. Jurma


O serie de intelectuali si analisti din Occident sesizeaza natura profund morala a protestului din Romania. A fost o surpriza enorma pentru intreaga lume sa descopere ca mai exista un popor in Europa care refuza sa fie complice unui guvern populist dar imoral! Intr-o exuberanta generala de populism alimentat de preaslavirea imoralitatii si dispretului fata de adevar, iata ca mai exista oameni care imbratiseaza si lupta pentru valorile pe care Europa si SUA par sa le abandoneze. Romanii, unul dintre cele mai sarace popoare din Europa, nu vor sa renunte la omenie si demnitate pentru putin mai mult confort material.

Astazi, ministrul Justitiei, Florin Iordache, si-a data demisia, dupa ce a declarat ca el nu a facut nimic rau din punct de vedere legal si moral. Este o importanta victorie a strazii, insa lipsa de asumare morala a gestului de catre conducerea PSD este cea care scoate din minti pe cei care sint astazi in strada. De ce este atit de importanta pozitia morala a strazii? Pentru ca, daca astazi este ilegal sa iti aduni semenii in lagare de concentrare si sa ii ucizii cu metode guvernamentale, dar ti se pare moral sa faci asta, si miine vei cistiga alegerile promitind mariri de salariu, vei putea legifera si uciderea semenilor tai in lagare de concentrare in virtutea legitimitatii primite ca sa cresti salariile, iar un popor complice va lua mita electorala si se va uita in jos cind va trece pe linga gardurile in spatele carora sint ucisi fratii lor.

Este de altfel si pozitia “expertilor” in drept care argumenteaza la Antena 3, RomaniaTV si B1 TV ca dat fiind ca Ordonanta 13 nu e ilegala, oamenii nu au ce sa protesteze in strada doar pentru ca nu e si morala. Cu alte cuvinte guvernul poate face cele mai abominabile abuzuri prin ordonante de urgente, inclusiv dezincrimarea abuzurilor pe care le face, atita vreme cit respecta procedurile legale si constitutionale. Un exemplu simplu este: o odronanta de urgenta prin care alegerile legislative se vor face la fiecare 100 de ani! Este o asemenea lege neconstitutionala? NU! Constitutia limiteaza mandatul presedintelui la 4 ani dar nu limiteaza explicit mandatul legislativului. Este morala? Nu stiu, cetatenii hotarasc asta eventual printr-un referendum. Insa daca nu ii intreaba nimeni si se trezesc peste noapte ca au fost lipsiti printr-un artificiu legal de dreptul de vot, atunci ce pot sa faca, sa regrete si sa le spuna nepotilor sa iasa la vot cind le va fi rindul, sau sa isi apere drepturile fundamentale si libertatea cu orice pret?

Strada nu este instanta legala dar este instanta morala. Si morala este superioara legii pentru ca din morala deriva legea si nu invers (dovada esecul legii prohibitiei prin care s-a incercat impunerea moralei prin lege in America secolului trecut). Din pacate nu numai ca PSD refuza sa dea strazii dovezi ca regreta imoralitatea gestului facut dar se ascunde in spatele legii si al legitimitatii votului pentru a mentine presiunea asupra schimbarii de directie morala pe care si-a asumat-o in Noaptea Ordonantei 13.

In privinta pasului inapoi facut sub presiunea strazii, este foarte clar din declaratiile de astazi a liderilor PSD si ALDE pe mai toate posturile de televiziune ca liderii PSD-ALDE considera aceasta retragere doar ca un mod de a pacifica protestul. Nu numai ca nu se grabesc sa respinga Ordonanta 13 in parlament dar refuza sa declare deschis si hotarit ca vor adopta Ordonanta 14 prin care se abroga Ordonanta 13. Mai mult, tot din declaratiile publice, rezulta clar ca insasi Ordonanta 13 alaturi de Ordonanta Gratierii sint considerate o prioritate majora de liderii PSD-ALDE care considera ca presiunea justitiei asupra actelor de coruptie reprezinta un grav pericol pentru Romania.

Avem aici extrem de clar pretul pe care PSD il pretinde pentru cadourile electorale incluse in programul lor de guvernare, nici mai mult nici mai putin decit mina libera la jefuirea fara consecinte legale a ceea ce mai ramine din bugetul tarii dupa achitarea majorarilor de salarii si pensii. Cu alt cuvinte “va facem partasi la jaful national, daca sinteti de acord sa inchideti ochii la abuzurile pe care urmeaza sa le comitem”. Guvernul ne cere sa ne impartim intre complici ai coruptiei si aparatori ai justitiei. E o alegere ingrozitoare fata de care nu poate exista neutralitate pentru ca legile, morale sau imorale, sint obligatorii pentru toti odata ce au fost adoptate de acelasi guvern care are si mijloacele sa le impuna cu forta daca e necesar.

Timișoara, 09 februarie 2017

foto: Adevarul.ro

Articolul poate fi citit și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
10 + 29 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.