Cine îi apără pe pacienții români de neprofesionalismul celor care ar trebui să le asigure drepturile? (II)


Într-o postare anterioară
relatam despre situația cu care se confruntă pacienții români care suferă de imunodeficiențe primare din cauza retragerii de pe piață a unor medicamente destinate tratamentului acestora și chestionam, mai degrabă retoric, ce e drept, asupra unui aspect: oare cine îi apără pe pacienții români de neprofesionalismul celor care ar trebui să le asigure drepturile?
Cum la mai bine de trei luni de la declanșarea sa, criza imunoglobulinelor persistă, iar soluții din partea autorităților din Sănătate nu numai că nu se găsesc, ci, dimpotrivă, se încearcă ascunderea realităților în spatele unor perdele de fum, prezentăm o serie de luări de poziție ale ministrului Sănătății Florian Bodog pe acest subiect. Căci, puse cap la cap, asemeni pieselor unui puzzle, aceste declarații nu fac decât să înfățișeze o parte dintre cauzele care au dus la cronicizarea crizei din sistemul public de sănătate: lipsa de informare, nepriceperea, dar și mistificarea deliberată a realității, pesemne pentru a da bine în “raportările oficiale”…  
  • În data de 19 septembrie a.c., ministrul Florian Bodog declara că “problema imunoglobulinelor este una la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele practic sunt produse care se fabrică din sânge. La momentul de față, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății lucrează la o procedură pentru a aduce pe nevoi speciale și, în același timp, din informațiile pe care le am, există o altă firmă care și-a anunțat intenția și a depus dosar pentru a aduce imunoglobulinele pe piață, în România.”
  • În data de 31 octombrie a.c., la finalul unei întâlniri cu părinții copiilor care suferă de imunodeficiențe primare și cu reprezentanții asociațiilor de pacienți, ministrul Florian Bodog a declarat că: “Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”  
  • Din comunicatul publicat marți, 31 octombrie a.c., pe pagina Ministerului Sănătății, aflăm și că “mâine (1 noiembrie a.c.- n.red), ministrul Florian Bodog a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare. La întâlnire ministrul BODOG a invitat și reprezentanții pacienților.
    Mai mult, ministrul Sănătății va vorbi astăzi cu omologul bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din această țară, România și Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente.Între timp, Ministerul Sănătății continua demersurile demarate prin Compania Națională “Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania “Unifarm” a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat 6 000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”.
Declarația ministrului Sănătății referitoare la faptul că această situație de criză s-ar regăsi în întreg spațiul european a fost demontată însă de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care a prezentat detaliat modul în care, la jumătatea lunii octombrie a.c., ministrul Sănătății a oferit public informații denaturate cu privire la criza imunoglobulinelor, chiar și în fața Comisarului European pentru Sănătate Vytenis Andriukaitis. Chestionat fiind de o studentă la Farmacie cu privire la eliminarea din legislația românească a listei medicamentelor esențiale, ministrul Bodog a dat de înțeles că situația de criză evocată ar fi o poveste aruncată pe piață cu scopul de a dezinforma: „Actul la care faceți dumneavoastră referire se referă la cu totul și cu totul altceva. Hai să stabilim termenii! Asta a fost o poveste care știm cine a pus-o pe piață… io adică știu foarte bine cine a pus-o pe piață”, a declarat ministrul Florian Bodog.
Ulterior, solicitat să ofere informații despre criza imunoglobulinelor, ministrul Florian Bodog a precizat că „problema imunoglobulinelor nu are nicio legătură cu medicamentele esențiale”. Asta în pofida faptului că în HG 800/2016, Art. 6, paragraful (8) – abrogată integral de guvernarea PSD – imunoglobulinele sunt asimilate  medicamentelor esențiale.
În paragraful 8 al respectivei HG se precizează următoarele: “În cazul medicamentelor derivate din sânge uman şi plasmă umană şi al medicamentelor imunologice a căror denumire comună internaţională este inclusă în lista de medicamente esenţiale recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, disponibilă pe pagina de internet a acestei organizaţii, preţul propus de deţinătorul APP trebuie să fie mai mic sau egal cu media celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. e)” (versiunea integrală a acestei hotărâri poate fi consultată aici: http://www.monitoruljuridic.ro/act/hot-r-re-nr-800-din-26-octombrie-2016-pentru-aprobarea-metodologiei-privind-modul-de-calcul-i-procedura-de-avizare-i-aprobare-a-pre-urilor-maximale-ale-medicamentelor-de-uz-183162.html)
 Sursă imagine: cont Facebook Ministerul Sănătății – România  

Ligia Huțu

jurnalist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
21 + 24 =


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.